An illustration of the Hoover Building, a former Art Deco factory based in Perivale, West London Click the image to enlarge

Talkin' 'bout the splendour of the Hoover factory, I know that you'd agree if you had seen it too

— Elvis Costello, Hoover Factory in Get Happy album, 1980

Learn more about Hoover Building below...

History

Designed by architecture firm, Wallis, Gilbert and Partners who also designed a number of other Art Deco buildings in the 1920s and 30s, the Hoover Building was built as the British manufacturing plant for American Hoover Company's vacuum cleaners. Originally it was just the main office building that was opened in 1932, but later on the factory canteen and another five-story building was built on the site.

It remained the Hoover Factory up until the 1980s when production stopped and was transferred to another site in Scotland. The building was awarded a Grade-II listed status but quickly deteriorated, and it wasn’t until 1989 that the building came back into use again by Tesco, the supermarket chain. More recently, the building is being restored and converted into 66 luxurious flats which will feature Art Deco characteristics.

Did you know?

The building originally had the words Hoover Limited on the facade, but when it was no longer under Hoover ownership, the words were replaced by The Hoover Building in the same style lettering.

The architecture

The ferro-concrete construction method was used to build the factory which has two storeys with slighty taller towers on either side. The building is rendered in a white Portland cement, also known as ‘Snowcrete’, with Egyptian-inspired details in red, green, and blue tiles on the façade. The front is divided up into 15 recessed window bays with copper-green glazing bars and straight fluted columns in between; and at the very far sides of the factory there are two pillars with a spiral underneath which could be influenced by the curved tail of the Eye of the Horus. The main entrance is decorated with a geometric windows in the shape of a sunburst and sits above a concrete entablature of the copper-green door.

See images of Hoover Building